Robotik Kodlama

Robotik Kodlama Nedir?

Robot teknolojisinin kökleri binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bununla birlikte, tarih boyunca kaydedilen gerçekler, eski zamanlarda robotların otomata adıyla bilindiğini ve robotiğin bir bilim olarak tanınmadığını, ayrıca robot kelimesinin otomatik kelimesinin kökeninden çok sonra ortaya çıktığını göstermektedir.

1941 yılında ise Isaac Asimov “robot” kelimesinden “robotik” kelimesini türeterek tarihte ilk kez bu kelimeyi kullanmıştır. Robotik, robot teknolojisiyle ilgili tüm alanları kapsayan bir tanım olarak bilim literatürüne bu şekilde girmiştir.

Isaac Asimov, “Runaround” isimli hikayesinde “Üç Robot Yasası“nı yazmıştır. Bunlar;

  • Bir robot bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
  • Bir robot, birinci yasayla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.
  • Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükelleftir.

Robotlar sensörleri sayesinde çevresini algılayan, aldığı bu girdileri yorumlayarak sonuçlar üreten ve bu sonuçları çıktı olarak verebilen aygıtlardır. Bu da bizlere göstermektedir ki günümüzdeki birçok iş ve işlemler robotların doğru bir şekilde tasarlanıp kodlanması sayesinde gerçekleştirilebilir. Çünkü insanlarda sahip olduğu duyular sayesinde çevresindeki bilgileri alıp, beyni sayesinde bunları işleyip sonrasında organları kullanarak sonuçlarını dışarıya aktarmaktadır.

Robot, bir bakıma mümkün olan en akıllı araçtır. Bununla birlikte, otomasyonun ilk yıllarından bu yana bu tür araçların geliştirilmesi, aynı zamanda işsizliğe ve insan emeğinin yerini otomatların almasına da sağlamaktadır.

Misyonu, işlevsel bir robotun farklı yönlerini geliştirmektir. Mesela kendi özerkliği ve zekası, direnci ve programlama ve kontrol mekanizmaları gibi diyebiliriz.

Robotlar genellikle, inşa edilmiş robotların farklı nesillerine ait olmalarına göre sınıflandırılır. Bunlar;

Birinci nesil Robotlar: Basit kontrol sistemli, manuel, sabit sıralı veya değişken sıralı çok işlevli robotlar.

İkinci nesil Robotlar: Daha önce insan operatörler tarafından gerçekleştirilen hareket dizilerini tekrarlayan ve öğrenen robotlar.

Üçüncü nesil Robotlar: Belirli mekanik görevleri yerine getirmek için robot gövdesine sinyaller gönderen bir tür program (yazılım) tarafından kontrol edilen sensörlü kontrol robotları.

Robotlar, karmaşık ve zorla çalıştırma işlemlerini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Şu anda, robotiğin kullanıldığı birçok geliştirme ve üretim alanı var. Küresel bir şekilde birkaç alanı adlandırabiliriz.

Robotik ise robotların tasarımı, yapımı, işletimi, uygulaması ve kullanımı ile ilgilenen bilgisayar, yazılım, makine ve kontrol birimleri ile beraber uzay bilimlerini de içine alan bir mühendislik dalıdır. Çünkü robotik alanında belli koşullara göre çalışabilmesi, mekanizmaların tasarımı, bunların kontrollerinin gerçekleştirilmesi için elektronik donanımların eklenmesi ve dijital ortamda kontrollerinin sağlanması için birçok mühendislik dalının bir arada çalışması gerekmektedir.

Robotik, teknolojik gelişmenin, yani araç tasarımının yörüngesini temsil eder. Misyonu, insanların şu anda gerçekleştirdiği birçok görevi daha verimli ve hızlı bir şekilde veya insanların erişemeyeceği koşullarda ve ortamlarda gerçekleştirebilecek bir araç oluşturmaktır.

Robotik, öğrencilerin görev tamamlanana ve robotun hareketleri başlangıçta amaçlandığı gibi yapılana kadar deneme yanılma yoluyla ilerlerken düşüncelerini gerçek bir şekilde görmelerini sağlar.

Kodlama ise temelde bir robotun veya bilgisayar programının okuyabileceği ve daha sonra uygulayabileceği yazılı talimatlardır. Öğrenciler bir robot aracılığıyla tamamlamak istedikleri görevi belirlemeli, bunu gerçekleştirmek için kodu tasarlamalı ve ardından sonucu görmek için robota göndermelidir. 

 Robotik, öğrencilerin görev tamamlanana ve robotun hareketleri başlangıçta amaçlandığı gibi yapılana kadar deneme yanılma yoluyla ilerlerken düşüncelerini gerçek bir şekilde görmelerini sağlar .

Robotik ve Kodlama benzer olsa da, ikisi arasındaki temel fark, Kodlamanın esas olarak yazılıma dayalı olması, Robotik ise yazılım ve donanımın bir kombinasyonu olmasıdır.

Robotik   kodlama kısaca analitik, eleştirel, pratik ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir ve öğretir.  Robotik ve kodlama bilgisine ve eğitimine sahip kişiler nasıl düşüneceklerini bilirler ve aslında birçok kişinin düşünemeyeceği şekillerde düşünebilirler.

Özetlersek Robotik Kodlama önemlidir, çünkü:

  • Analitik düşünme becerileri kazandırır.
  • Olay veya durumlar arasındaki ilişkileri görebilmesini sağlar.
  • Yaratıcı düşünmesine yardımcı olur.
  • Problem çözme yeteneğini artırır.
  • Sistematik düşünmesini sağlar.
  • Makinaların çalışma mantığını kavramasına yardımcı olur.

Çocukların kod yazmayı öğrenmesi, yalnızca yaptıkları meslekte değil, yaşamlarının tümünde fark yaratmalarını sağlar.

Kod yazarken, öğrencilerin bir robota hangi hareketleri gerçekleştirmesi gerektiğini söylemek için hem eleştirel hem de yaratıcı düşünmesi ve ayrıca kodun doğru olduğundan emin olması gerekir. Bir kod parçasının düzgün çalışması için kesin ve spesifik olması gerekir ve çoğu zaman ilk seferde mükemmel olmaz. 

Robotik Kodlamanın Eğitimdeki önemi ve yeri

Birçok disiplinin bir arada kullanılmasına olanak sağlayan, öğrencilerin öğrendikleri bilgiler arasında ilişkiler kurabilmesini sağlayan robotik eğitimi bazı özel okullarımızın müfredatına girse dahi gerek maddi sebepler gerekse bu konuda uzman kişilerin sınırlı olmasından dolayı maalesef yeterli düzeyde verilememektedir. Bir kaç yerde kodlama ve robotik eğitmenliği kursları düzenlenmekte fakat buralarda da fiyatlar yüksek düzeyde olduğu için her öğrenci eşit bir şekilde bu eğitimi alamamaktadır. Kodlama ve robotiğin eğitimdeki önemi gittikçe atmakta, alfa nesli ile bu eğitimlerin popülerliğinin ve gerekliliğinin devam edeceği öngörülmektedir. 

Özetle 21.yy becerilerine sahip bireyler yetiştirmek için disiplinler arası bağın en iyi sağlandığı kodlama ve robotik eğitimi şarttır. Bu nedenle eğitimdeki önemi ve yaygınlığı artmaktadır. Gelecek kodlama ile gelecek!

MaskZeka Robotik Kodlama

Neden Katılmalı!

Kodlama eğitimi çocuklara matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje bazlı düşünme, yaratıcı sanatlar ve daha pek çok alanda beceri kazandırmaktadır. Çocuklar her şeyden önce algoritmik ve tasarım odaklı düşünebilmeyi keşfetmektedir.

Programlama öğrenmek aslında yeni bir dil öğrenmek gibidir. Uzmanlara göre de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenmesi o kadar kolay olmaktadır.

Yeni nesilde özellikle Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin  yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkili olacağı öngörülmektedir.

Kod yazma çiftçilikten  hukuka, inşaattan tıbba kadar hemen hemen her endüstride ve alanda kullanılabilmektedir.

Aynı zamanda Bilgisayar mühendisliği yeni mezunlar arasında en çok kazandıran işlerden biri sayılmaktadır.

MaskZeka Robotik Kodlama
  • Robotik kodlama, birlikte çalıştığınız robotun türüne bağlı olarak görsel tasarım, makine mühendisliği, desen, dönüşümler, yön, cebir vb. yapabilmemizin yolu olarak tarif edilebilir.
  • Robotik kodlamada kilit nokta, robotun işiniz hakkında size görsel ve gerçek bir geri bildirim vermesidir. Kısaca Kodlama ve Tasarım kısmınızı doğru yaparsanız, robot istediğiniz şeyi yapar. Yanlış yaparsanız, yapmaz.
  • Mekanik sistemleri ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleri ile bilgisayar algoritmalarına bağlı olarak akıllı davranan makinelerdir. Bir mekanizmanın robot olarak tanımlanması için dört temel kısmı içermesi gerekir.
  • Robotik sistemler ile programlama öğrenmek için verilen robotik kodlama eğitimi ilk olarak yurt dışında STEM dersleri ile birlikte başlamıştır. Daha sonra ise bu teknolojinin MAKER ile birleşmesiyle DIY (Do it yourself) denilen kendin yap mantığı günümüze kadar gelmiş olup hayatımızda ise çok büyük önem taşımaktadır
  • STEM ile birlikte problem çözme yeteneğine sahip, karşılaştıkları durumlar karşısında analitik düşünebilen, yorum gücü olan, çözüme yönelik araştırma yapabilen, yenilikçi ve hayal gücü geniş olan bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
  • Maker ve teknolojinin bir araya gelmesiyle Maker Hareketi ortaya konmuştur. Eğitim ile Maker birlikte düşünüldüğünde, çocukların hayal dünyalarını harekete geçirerek özgün projeler üretebilmelerini amaçlamaktadır.
  • MASKZEKA olarak bizler STEM ve Maker Hareketi ile Lego Eğitim Setleri ve diğer STEM ürünleri ile birlikte çocukların yaratıcı tasarımlar oluşturmasını destekliyoruz ve onlara bu imkânı sunuyoruz.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Etkinliklerimiz.

Alış Veriş Merkezlerine yönelik Eğitim ve Kültür Çalışmaları

Kurumumuz uzun yıllar boyunca Robotik Kodlama alanında özellikle anaokulları ile birlikte ortak çalışmalar içinde bulunmaktadır. Bu anlamda yıl boyunca öğretmenlerimiz tarafından hazırlanmış özel programımız ile çocuklarımızın bu alanda gelişmesine ve eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olmaktayız.

Ana Okullarına getirdiğimiz eğlenceli ve öğretici robotlar ile Alfa kuşağı olarak adlandırdığımız bu kuşağın temel kazanım becerilerini kazanmasına ve bunları geliştirmesine yardımcı olurken aynı zamanda onların eğlenmeleri için büyük çaba sarf etmekteyiz. Bu konuda yıllardır pedagojik ve alanlarında birer birer uzmanlaşmış deneyimli öğretmenlerimizle bu eğitimleri vermekte ve organize etmekteyiz.

Alfa kuşağına robotik eğitim konusunu biraz daha açmamız gerekirse; bilindiği üzerine 21.YY’ da dünyaya gelmiş farklı bir kuşak yetişmektedir. Alfa Yunan alfabesinin ilk harfi olduğu için ve bu neslin farklı ve kreatif özelliklerinden dolayı sıfırlanan yeni nesil olarak da nitelenebilir.

Şu an Alfa kuşağı anaokulu ilkokul çağındaki çocukları kapsamaktadır. Bu nesil teknolojinin içine doğmuş bir nesildir. Alfa nesli ilk bireyleri doğduğunda Tabletler ve cep telefonları hayatımızın içerisine iyice girmiş akıllı telefonlar çağı başlamıştı.

Bu çocuklarımız önceki kuşaklar gibi değildir. Bunların ihtiyaçları, beklentileri ve yaşantıları, yaşam algıları çok daha farklıdır. Örneğin sosyal yaşantıyı maalesef sokakta yaşamamaktadırlar. Evden  dışarıya çok çıkmamakla birlikte, küçük yaştan itibaren tablet telefonla haşır neşir olmaktadırlar. Bu çocuklar şu an teknolojiyi çok iyi şekilde, hatta bazı şeyleri bize öğretecek derecede bilmektedirler. İQ seviyeleri çok başka seviyedir. İlk defa bir nesil diğer geçmiş neslin çok önünde yer almaktadır. Bu çağın geldiği teknoloji ve yenilik her ne kadar bazı olumlu yanları içerse de bundan daha fazla olumsuz ve tehlikeli yanlarını da gözler önüne sermektedir.  İşte biz bu yüzden eğitimciler ve anne babalar bu alfa nesline sadece teknolojiyi kullanmayı değil, onu kendi amaçları doğrultusunda faydalı bir şekilde oluşturabilmeyi, tasarlayabilmeyi öğretmek ve onları gelecekte yaşayacak oldukları hayata hazırlamak zorundayız.

MaskZeka Robotik Kodlama

Robotik Kodlama Etkinlikleri olarak bu yaş grubuna yönelik algoritma robotları ile birlikte haftada yaklaşık 40 dakika olacak şekilde çocuklarımıza Robotik Kodlamanın temelleri anlatılmıştır. Yıl boyunca farklı özelliklerde ve birbirinden farklı robotlar getirilerek çocuklarımızla hem eğlenceli vakit geçirilmiş hem de kalıcı öğrenmenin sağlanması için birçok kodlama uygulaması yapılmıştır. Çocuklarımız bu sayede kodlamanın temeli olan sıralı düşünme becerisi, problem çözme becerisi, mantıksal düşünme becerisi vb. gibi birçok becerinin de gelişmesine yardımcı olunmuştur.

Ayrıca yine yıl boyunca çocuklarımıza eğitim ve eğlence için tasarlanmış özel LEGO oyuncakları getirilerek çocuklarımızın önce sistemsel ve sıralı bir şekilde Legoları kullanarak nasıl robotlar yapılacağı tek tek anlatılarak ve gösterilerek uygulamaları sağlanmıştır. Çocuklarımız bu sayede motor kavramı, sensör kavramı, mekanik kavramlar ve İşlemci (beyin) gibi birçok makine özelliğini nasıl ve ne şekilde yerleştireceğini hem görerek hem de uygulayarak öğrenmeleri sağlanmıştır.

Daha sonra ise çocuklarımızın kendi hazırladıkları robotu istenildiği gibi çalıştırmaları için  nasıl kodlayacağı, bunun için ne yapmaları gerektiği, hangi kodları yazmaları gerektiği yıl boyunca birçok örnek ve etkinlik yaptırılarak ve  tek tek anlatılıp uygulama yaptırarak hem çok eğlenmeleri sağlanmış  hem de kendi yaş seviyelerinde Kodlama için  kalıcı öğrenme sağlamışlardır.

Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı

Bunun için onlara verecek olduğumuz eğitim deneyimli eller tarafından verilmesi gereken   ve yenilikçi eğitim olarak da adlandırabileceğimiz STEM eğitiminin temel taşlarından biri olan Kodlama ve Robotik Eğitimi olmalıdır. 

Çocuklar, okul öncesi dönemi itibariyle (bu döneme 4+ diyebiliriz) kodlama eğitimi almaya uygundurlar. Oyuncak robotlar, legolar, Algoritma Robotları ve Mobil Kodlama Oyunları sayesinde kodlamayla tanışan çocuklar, görsel programlama dilleriyle (sürükle bırak gibi) kodlamanın temel mantığını bu yaşlarda kavramış olurlar.

Daha sonra ise Scracth, Python vb. gibi yazılım dili kullanarak kodlama yapma konusunda yeterliliğe ulaşmaktadır. Özel olarak tasarlanan ve geliştirilen oyuncaklar ve oyunlar, basit komutlar verilerek kodlamanın öğrenilmesini sağlamaktadır. Algoritma Robotları gibi belli bir hedefe ulaşmak için gerekli olan adımları bulmalarını, problemleri çözmelerini ve bunları adım adım işletmeleri, kodlamanın temelinde yatan bir olgudur. 

İnsanlar nasıl dış dünyayı beş duyu organı ile algılayıp beyni ile yorumlayıp olay ve durumlara tepkiler veriyor ve etkileşime geçiyor ise robotlar da üzerinde bulunan sensörler vasıtasıyla dış dünyayı algılamakta, yazılım(kodlar bütünü) ile beyni yani işlemcisini kullanarak yorumlamakta ve  üzerindeki motorlar ve ekstra cihazlarla yorumun sonucuna göre hareketleri gerçekleştirmektedir. Bugün ilkokul çağında olan çocuklarımız gelecekte o robotları programlayan bireyler olacaklardır. Kodlama ve robotik Eğitimi, robotları kodlama becerisini kazandırmak için çocuklarımıza bilgisayardaki programların çalışma mantığını Kod blokların sürükle bırak yöntemi ile bazı görevleri oyun karakterlerine yaptırarak, oyunla öğretmek. Bundan sonra da bilgisayarda verilen komutların robotlar tarafından yapılmasını sağlayarak, soyut düşünemeyen o yaş grubu için soyut olan programı robotta uygulayarak somutlaştırmasını sağlamaktır.

Kodlama ve robotik çocuğuma/öğrencime ne kazandırır?

Erken yaşta kodlama eğitimi almaya başlayan çocuklar; zihinsel gelişim, problem çözme becerisi, işlerin planlanması, durumlar arası ilişki kurma ve yeni fikirler üretme konusunda daha çok gelişim göstermektedirler. Ayrıca robotik kodlama ile de tanışan çocukların makinaların nasıl işlediği konusunda da temelleri oluşmaktadır. Bu sebeple zihinsel olarak bu yönde gelişmeleri, onların kodlama konusunda ileri yaşlarda daha başarılı olmalarını sağlamaktadır.

Kodlama özellikle bu yaştaki çocuklarımızın;

  • Matematik, algoritma, takım çalışması, yenilikçi düşünebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme ve öngörü becerilerinin gelişmesini sağlar.
  • Çocukların kodlamayla kazandığı neden-sonuç ilişkisi kurabilme yetisi, onun hayatta daha doğru seçimler yapmasını sağlar.
  • Kazandığı ön görüyle, yaptığı seçimlerin hangi ihtimaller doğuracağını, hangilerinin ona gelecekte zarar ve fayda getireceğini önceden planlayabilir.
  • Riskleri önceden tahmin eden çocuk önceden önlem alabilecektir. Bu nedenle özellikle kariyer seçimlerinde büyük önem taşıyan bu beceriler çocukları hayatta öne taşıyacaktır.
  • Bu becerilerin yanı sıra, bilgiye nasıl ulaşacağı ve nasıl kullanacağı bilen çocuklar hayal ettiği ürünleri kodlama sayesinde hayata geçirme imkânı bulur.
  • Fikirlerini geliştirme, tasarlama ve sunma imkânı bulabilen çocuklar kazandığı özgüvenle geleceğe emin adımlarla yürürler.
  • Comprehensive UI/UX Assessment

Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programları

Öğretmenlerimizin yıl boyunca Robotik Kodlama etkinliklerinde kullandığı materyaller, programlar ve bunların öğrencilerimiz üzerinde olumlu olarak etki etmesini düşündüğümüz beceri ve davranışlar aşağıdaki gibidir.

Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı
Mask Zeka Ders ve Etkinlik Materyalleri ve Programı

İlkokul ve Ortaokul için Robotik Kodlama Eğitimlerimiz.

Firmamız yıllardır  ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik hem bireysel hem de grup çalışmalarına yönelik Robotik Kodlama Etkinlikleri  organize etmekte ve yönetmektedir.

Her öğrencimize ilk olarak kendi yaş grubuna göre özel olarak hazırladığımız, Robotik Kodlama ve bilgi ve becerilerini  ölçmeye yönelik yazılı olmayan, sadece Algoritma Robotları ve  Robotik Kodlama için özel olarak hazırlanan eğitim setlerini kullanarak hazırladığımız mini  programı uyguluyoruz.

 Robotik Kodlamada  yine ilk olarak öğrencimizin bu konudaki bilgisini ve seviyesini ölçerek ona uygun bir program çıkartıyoruz. Seviye seviye olarak planladığımız Robotik Kodlama etkinliklerini için öğrencimiz hangi gruba uygunsa yaş grubu da dikkate alınarak Yıl boyunca alacağı ders ve etkinlikleri aylık olacak şekilde yüz yüze veya uzaktan eğitim yoluyla ayrı ayrı planlanmaktadır.

Robotik Kodlama Etkinlikleri için  yazılı bir anlatım  şeklinde değil,  yaş grubuna uygun algoritma robotları ile uygulamalar yaparak   ve Lego Eğitim Setleri ile kendi robotlarını sıralı ve sistemli bir şekilde tasarlayıp oluşturarak öğrencimizi  seviye testine  tabi tutmaktayız. Daha sonra ise  tablet ve bilgisayarlarla birlikte görsel programlama dillerinden faydalanarak çocuklarımıza kod bloklarını tanıtıp uygulama yaptırarak kodlama becerisini de ölçerek hangi seviyede olduğunu öğreniyoruz.

Daha sonra ise çocuğumuzun ihtiyaçlarına göre haftalık, aylık ve yıllık olacak şekilde bir program hazırlamaktayız.

Haftalık Robotik Kodlama Programımız

HAFTALIK PROGRAM MaskZeka
HAFTALIK PROGRAM MaskZeka
HAFTALIK PROGRAM MaskZeka
HAFTALIK PROGRAM MaskZeka